vectrum transparent

Det går inte sätta ett pris på ett körkort. Kostnaden för varje person är individuell. Du tar så många lektioner du vill eller behöver. Vissa behöver fler lektioner medan andra behöver färre. För att hålla en plan så fråga din lärare med jämna mellanrum hur långt du har kommit och vad du har kvar att lära dig.
För att göra en uppkörning måste du kunna alla moment på egen hand, alltså självständigt. Det betyder inte att du skall köra perfekt men du måste vara duktig! Se frågan "Vad skall jag kunna?" för mer information om vad som krävs av dig.

Här finns en uträkning på vad ett körkort kan kosta dig!

 När får jag köra MC?

Det finns olika behörigheter, här reder vi ut begreppen:

A1:
Lätt MC, Åldersgräns 16 år, övningskörning tillåten från 15 år och 9 månader, max 125cc, max 11kW (15hk)

A2:
Mellanklass MC, Åldersgräns 18 år, övningskörning tillåten från 17 år och 6 månader, max 35 kW (50hk)
När du haft ditt A2 i 2 år kan du göra en uppkörning för att få A. Då krävs inga riskutbildningar eller teori. Detta kallas att du "häver" din behörighet. Åldersgränsen spelar då ingen roll.

A:
Tung MC, åldersgräns 24 år, övningskörning tillåten från 23 år, obegränsad effekt (kör vad du vill)

 Vad skall jag kunna?

De flesta tänker på körningen i den här frågan. Men glöm inte att teorin är viktig! Du vinner tid och du sparar pengar på att ha goda teorikunskaper. Du behöver kunskapen i körningen.

För att ta ett MC-kort skall du:

  1. Kunna manövrera en motorcykel både i låga och högre farter, bromsa till stillastående med rätt teknik osv.
  2. Ha goda teorikunskaper, känna till trafikregler, skyltar m.m.
  3. Känna till fordonet du kör på, med andra ord utföra en säkerhetskontroll och förklara vad som kan hända om något är fel.
  4. Ha förmågan att anpassa dig efter situationer, du måste kunna ta rätt beslut vid rätt tillfälle.
Tänk på att du inte tränar för att klara ett teoriprov och en uppkörning. Dem är bara till för att kontrollera din kunskap. Du måste såklart klara proven för att få ut körkortet men du tränar för din egen skull. Allt för att du skall köra så säkert som möjligt när du väl kommer ut i trafiken på egen hand.

Vi har gjort en guide för att du på ett enkelt sätt skall veta hur du gör. Klicka dig in på "så här tar du mc-körkort".

 Behöver jag ha egna kläder?

Vi kör ALLTID med full utrustning på oss. Du väljer själv hur du vill lägga upp det. Vi har kläder i de flesta storlekar som du kan hyra. Se vår prislista för kostnader. Om du har egna kläder kan du givetvis använda dem, men då får du ha med dig kläderna vid varje tillfälle. Tänk dessutom på att kläderna måste vara ändamålsenliga. Fråga din lärare om du är osäker.
Har du t.ex. egen hjälm kan du hyra resten, men kostnaden är då samma som att hyra allt.

 Jag har bilkörkort, vad är skillnaden?

Den här frågan får vi ofta. Det är en stor skillnad på motorcykel och bil. Därför är det två olika körkort.
Självklart kan du redan en hel del eftersom du kört i trafik. Men att köra motorcykel är en helt annan typ av körning. Det krävs mycket mer av dig som förare. Eftersom du sitter mycket mer utsatt vid en eventuell kollision måste du till varje pris lära dig att undvika den. Du måste alltid ligga steget före i din tanke när du sitter på två hjul. När du går en utbildning på trafikskola får du lära dig dem bitar du behöver för att kunna köra på ett säkert sätt.

 Hjälper det om jag har kört moped/cykel?

Ja, det vinner du på. Motorcykel handlar mycket om balans. Du får balans genom att använda rätt teknik. Vissa tekniker kan du ha nytta av från både cykel och mopedkörning.

På sidan så här går en mc-uppkörning till kan du läsa allt du behöver veta.

 När börjar/slutar säsongen?

Vi kör igång så snart vädret tillåter. Så länge det är barmark så har temperaturen ingen betydelse. Vanligen kör vi från mitten/slutet av mars. Körproven/uppkörningarna börjar däremot något senare, mitten på april.
Säsongen slutar när Trafikverket drar in sina prov, vanligen mitten/slutet av oktober.

 Kör ni även i regn/dåligt väder?

Ja, vi kör även när det regnar eller är minusgrader. Ta gärna med dig ombyte om du misstänker att vädret kommer bli dåligt under din lektion. Våra kläder har skydd för regn, men dem har sin gräns.
Vi ställer endast in lektioner om vädret skulle innebära fara, vid t.ex. storm, halka, snö, is eller liknande.

Vanliga frågor

Här intill har vi svarat på de vanligaste frågorna vi brukar få. Hittar du inte svaret på det du söker så här av dig till oss.

Klicka på bilden för att maila