Vectrumliten

Körkortstillstånd

Det första du måste göra är att ansöka om ett körkortstillstånd. Det behöver du för att få framföra ett fordon. Ett körkortstillstånd är giltigt i 5 år. Ansök härAnsökan ska sen kompletteras med ett syntest som kan göras hos en optiker.

Teori & Praktik

Börja plugga teori så snart som möjligt, gärna medan du väntar på körkortstillståndet. 

Det krävs färdighet  för att köra på två hjul, för att få det måste du träna. Boka gärna in dig på fler lektioner än du tror att du behöver. Det blir snabbt fullt i schemat under säsong. Det är lättare att ta bort lektioner än att lägga till. Tänk på att följa våra regler för avbokning.

Riskutbildning del 1

Riskutbildning del 1 även kallad "Riskettan MC" är den teoretiska riskutbildningen som är obligatorisk om man ska ta ett MC-kort. Riskutbildningen avser att belysa de absolut största riskerna mer mc-åkning och hur vi kan undvika dom. Kursen är 3,5 timmar inkl rast.

Godkänd utbildning är giltig i 5 år.

Riskutbildning del 2

"Risktvåan” är den praktiska delen av riskutbildningarna. Utbildningen är 4,5 timmar inkl rast och är obligatorisk och måste vara genomförd för att ett teori- och körprov skall få utföras.  Under utbildningen får du utföra övningar på en trafikövningsplats. Det gör du tillsammans med andra deltagare. Det krävs att du har en god kunskap i att manövrera en motorcykel. Du skall kunna köra i varierande hastigheter såväl rakt som i kurvor, bromsa till stillastående obehindrat o.s.v. Det är ditt ansvar att ha rätt kunskaper. Om dina färdigheter är för låga riskerar du andras och din egen säkerhet. Du får då lämna banan i förtid och får boka en ny kurs och erlägga ny avgift. Ta med giltig legitimation: pass, SISid-kort eller svenskt körkort. Utgången eller annan legitimation godkännes ej, det leder till att du får boka ny tid och hela avgiften debiteras. Vi bedömer gärna din nivå om du känner dig osäker, boka en lektion hos oss i god tid innan.

Godkänd utbildning är giltig i 5 år.

Teoriprov

Teoriprov gör du på Trafikverket. För att få göra ett teoriprov måste du ha riskutbildningarna godkända. Det går att boka provet i förväg för att ligga före i planeringen.
Ett godkänt teoriprov gäller i 1 år.

Körprov

Det här är det sista steget du går igenom. Även uppkörningen gör du på Trafikverket. Planera med din lärare så du är redo den dagen som det verkligen gäller! Tänk på att du måste ha ett godkänt teoriprov för att få göra ett körprov!