Vectrumliten

Viktig information angående giltigt legitimation

När du kommer till oss på kurs ska du visa upp giltigt legitimation: ID-kort eller pass. Har du inte ett giltigt legitimation kan en målsman intyga din identitet.

Trafikverket
Om du saknar en giltig och godtagbar id-handling när du ska göra teoriprovet kan du skicka in en ansökan till Trafikverket om att få ett undantag från kravet. Här kan du läsa mer och ladda ner ansökningsblanketten:
https://www.trafikverket.se/korkort/fotografering-och-ovrigt/krav-pa-identitetshandling/

Undantaget gäller inte när du ska hämta ut ditt nya körkort
Observera att undantaget från krav på godtagbar id-handling inte gäller vid utlämnande av körkort. När du ska hämta ut ditt körkort måste du styrka din identitet genom att visa upp en godkänd och giltig id-handling.

Transportstyrelsen
Om du inte har möjlighet att skaffa en giltig legitimation kan du ansöka om undantag från kravet på personlig utlämning. 

När du kontaktar Transportstyrelsen behöver du vara säker på vem du vill ha som ombud, då det är olika ansökningsblanketter och rutiner beroende på vilken relation ni har till varandra (t.ex. granne, förälder, syskon etc.).
Om du beviljas undantag från kravet på personlig utlämning, får ombudet hämta ut ditt körkort. Ombudet ska då kunna uppvisa en giltig legitimation.

Kontakta deras kundtjänst om du har några frågor eller vill beställa blankett för ansökan om undantag från personlig utlämning.

0771-81 81 81
Öppet vardagar mellan kl. 08:00 och 16:30

Skatteverket ID-kort
https://skatteverket.se/privat/folkbokforing/idkort.4.6f9866931215a607a4f80002591.html

Polisen ID-kort/Pass
https://polisen.se/tjanster-tillstand/pass-och-nationellt-id-kort/boka-tid-hitta-passexpedition/
 

Körkortstillstånd

För att få övningsköra krävs ett körkortstillstånd. Ansök här. Ansökan ska sen kompletteras med ett syntest som kan göras hos en optiker. 

Körkortsutbildning

För att ta körkort för AM måste du genomföra en obligatorisk utbildning.  Du pluggar teori på teoricentralen.se. Manöverkörningen på 120 min genomförs normalt någon av kursdagarnas eftermiddagar och planeras in med trafikläraren i samband med kursen. Stads- och landsvägskörning 120 min bokas individuellt, den görs inte i samband med teorikursen. Om målen inte uppnås på körningen som ingår i kursavgiften behöver du komplettera med extra körlektioner. För att få genomföra stads- och landsvägskörningen måste körkortstillståndet vara godkänt.

Kunskapsprov

Genom kunskapsprovet ska du visa att du har kunskaper så att du kan köra med omdöme i trafiken. För att få körkort för AM måste du ha ett godkänt resultat på kunskapsprovet. Du behöver inte göra något körprov. Innan du gör ditt kunskapsprov måste du ha genomfört en hel utbildning. När vi ser att du är klar med dina tester på teoricentralen så bokar vi prov eller så bokar du prov på egen hand.